.

FNRS Springen

 

Wanneer je al een tijdje in de grote bak rijdt en al goed kunt galopperen. Kun je misschien wel een keertje mee doen aan een FNRS springwedstrijd. Om zeker te weten of jij er al aan toe bent moet je dit natuurlijk eerst even aan je instructeur vragen.
Lees hieronder meer en bekijk het springreglement.

FNRS Paspoort

foto paspoortOm mee te doen aan de FNRS wedstrijden heb je, net zoals bij de dressuurwedstrijden een FNRS ruiterpaspoort nodig. Deze moet je op de wedstrijddag zelf altijd inleveren achter de bar, zodat de jury jouw gereden punten en misschien zelfs promotiepunten erin kan zetten!

Heb je nog geen ruiterpaspoort dan kun je deze aanvragen met een formulier achter de bar. Dit formulier kun je samen met een pasfoto opsturen naar de FNRS/KNHS, deze sturen jou dan je persoonlijke ruiterpaspoort toe! Behalve dat je nu wedstrijden kunt gaan rijden zitten er nog meer voordelen aan het ruiterpaspoort. Door dit ruiterpaspoort ben je gelijk ook lid van de KNHS, dit is de bond voor alle paardensporters van Nederland. Daarnaast zit er ook nog een aanvullende ongevallen verzekering bij en krijg je ieder kwartaal het magazine ‘paard en leven’ in de bus.

Inschrijven

Als je instructeur heeft gezegd dat jij al mee mag doen kun je jezelf inschrijven achter de bar. Op het inschrijfformulier kun je aangeven op welke 3 pony’s je het liefst zou willen rijden. Overleg deze keuze ook goed met je instructie, zij weten ook goed hoe de pony’s zich gedragen tijdens een springwedstrijd. Veder is het slim om alvast je springproeven te betalen, doe je dit vooraf dan kost dit maar €15,- (voor 2 parcoursen). Als je op de dag zelf betaald is het iets duurder namelijk €17,50. Heb je al betaald maar kan je plotseling toch niet meedoen, dan is dit geen probleem als je jezelf maar wel op tijd afmeld (24uur voor de wedstrijddag). Meld je jezelf daarna pas af ben je wel het startgeld verschuldigd.

Tenue

Iedereen die meedoet aan een wedstrijd moet er natuurlijk ook netjes uitzien! Het liefst zien we iedereen rijden in:

  • Witte paardrijbroek
  • Witte handschoenen
  • Wedstrijdjasje
  • Paardrijlaarzen of chaps (zonder franje) met jophurs
  • Bodyprotector

In tegenstelling tot bij de dressuurwedstrijden is het haarnetje en plastron bij de springwedstrijden niet verplicht. Een bodyprotector daarentegen wel.

Doe je voor de eerste keer mee en wil je niet gelijk alle spullen kopen, dan mag je netzoals bij de dressuurwedstrijden ook meedoen met een effe rijbroek en een effe shirt. De witte handschoentjes en bodyprotector zijn wel verplicht.

 

Reglement

Om het allemaal duidelijk te maken, hebben wij een springreglement opgesteld.
Hierop staat ook de puntentelling beschreven.
Dit reglement kan je hier downloaden.

 

De dag zelf

Ongeveer 4 dagen voor de wedstrijd staat de startlijst op www.hcnkids.nl op de startlijst kun je zien op welke pony je mag en hoe laat je verwacht wordt. Het is belangrijk dat je goed op tijd bent om parcours te kunnen lopen, hoe laat dat is staat op de startlijst. Iedere wedstrijd wordt er een ander parcours gereden. Dit parcours wordt pas bekend op de dag zelf en wordt aangegeven met cijfers. Het is de bedoeling dat je de nummers in oplopende volgorde springt, dus eerst 1 dan 2 dan 3 enz. om goed te weten welke kant je na elke hindernis op moet, is het belangrijk dat je goed parcours loopt. Rij je in het 30cm dan wordt het parcourslopen altijd gezamenlijk gedaan. Er loopt dan iemand mee die alles even goed uitlegt en daarbij verteld waar je precies op moet letten, en hoe je het beste kunt rijden. Net zoals bij de dressuurwedstrijden mag je ongeveer 20 minuten voordat je je parcours moet rijden gaan losrijden. Bij het losrijden staan er ook 2 sprongetjes waarop je alvast een beetje kunt oefenen. Bij het losrijden staat ook een instructeur te helpen zodat je een beetje weet wat je moet doen.

Als je bijna aan de beurt bent wordt je alvast geroepen. Je mag dan alvast voor de ring klaar gaan staan. Als je voorganger klaar is mag je naar binnen. Je rijdt eerst een rondje door de baan heen en dan naar de jury toe. Als je recht voor de jury staat kun je halthouden en groeten. De jury luidt dan de bel en je mag gaan beginnen. Als je al je hindernissen hebt gesprongen rij je weer naar de jury toe om te groeten. Als je alle hindernissen zonder fouten hebt gesprongen mag je ook nog barrage rijden. De barrage is een soort extra beslissende ronde voor de prijsuitreiking. De barrage bestaat altijd maar uit een paar hindernissen. Welke hindernissen dit zijn wordt ook weer uitgelegd bij het parcourslopen. Als je je basisparcours niet foutloos hebt gereden mag je ook geen barrage rijden.

Als je in je parcours 3 weigeringen of meer hebt ben je officieel uitgesloten. Je hoeft bij ons dan alleen niet je parcours te verlaten, wij komen je helpen en zorgen dat we samen het parcours uit rijden! Door dit samen te oefenen lukt het de volgende keer misschien wel!

Als alle deelnemers zijn geweest en de prijsuitreiking gaat bijna beginnen moeten we met z’n alle nog even zorgen dat het hele parcours weer uit de bak wordt opgeruimd. We zijn met een heleboel deelnemers dus als iedereen helpt is het zo gebeurd! Bij de prijsuitreiking krijgt iedereen zijn protocol en paspoort mee. Op je protocol heeft de jury je beoordeling op geschreven en misschien ook nog wel wat goede tips voor de volgende keer! In je paspoort staan gelijk je promotiepunten geschreven, als je genoeg promotiepunten hebt mag je door naar een klasse hoger!

Bezoekadres

Hippisch Centrum Nootdorp
Oudeweg 62
2631PB Nootdorp
(015)310 81 93